SAAQ Knowledge Test – Vehicle Driving Written Exam Test

SAAQ Knowledge Test – 1:  Driver Practice Test Free Quiz: This test will help to grow your knowledge reading the Vehicle and prepare a driver’s licence (learner) online written exam.

SAAQ Vehicle Driving Written Exam Knowledge Test

Test Name SAAQ Québec Driving Licence Knowledge Test
Language English
Topics Seat Belt
Total Questions 13
Test Type Sample Practice Test
Test Preparation Theoretical Exam/ Written Exam
Answers Available Yes
Topics Vehicle

SAAQ Test

Q1. In the majority of vehicles, the parking brake acts:

A. on the rear wheels B. on all 4 wheels
C. on the front wheels D. A and D both
View Correct Answer
Answer: A: In the majority of vehicles, the parking brake acts on the rear wheels and is independent of the central braking system.

Q2. Which foot is used to apply the brakes?

A. The left foot B. The left foot and right foot together.
C. The right foot D. If you are left hand then left foot or vice-versa
View Correct Answer
Answer: C: The brake pedal should be operated with the right foot.

Q3. You are driving a vehicle with a standard transmission. Is it appropriate to keep your foot on the clutch while you are driving?

A. Only if you are travelling below 25 km/h B. Only if you are travelling above 25 km/h
C.  NO D. YES
View Correct Answer
Answer: C Resting your foot on the clutch unnecessarily could wear out the clutch system prematurely.

Q4. An underinflated tire:

A. has better traction. B. wears prematurely in the center
C. might overheat and blow D. Improve mileage
View Correct Answer
Answer: C Insufficient tire pressure causes tires to overheat and blow

Q5. In the situation illustrated, the greatest risk is:

A. in zone 1. B. in zone 2.
C. in zone 3. D. in zone 1 and 3
View Correct Answer
Answer: C The young child is the greatest risk. Children age 12 or younger need to be buckled and seated in the rear.

Q6. In the situation illustrated, the greatest risk is:

 

A. in zone 1. B. in zone 2.
C. in zone 3. D. in zone 1 and 2
View Correct Answer
Answer: B The greatest risk is the cracked windshield, which hinders vision.  

Q7. The following statements concern the parking brake. Which one is true?

A. It must be released after placing the gearshift lever in the
drive position
B. It is better never to use it, this avoids driving with the parking
brake engaged
C. It must be released just before turning the ignition key D. It must be released just after turning the ignition key
View Correct Answer
Answer: A: Release the parking brake just before setting your vehicle in motion

Q8. You have just bought some beach sandals. You intend to wear them to drive. Is this a good idea?

A. Yes, because they are light B. No.
C. Yes, because they allow good contact with the pedals D. Yes, because they have thin soles.
View Correct Answer
Answer:B: Caution! Your shoes are the only contact you have with the pedals! A thin-soled shoe is preferable, but it must also be fastened in front and in back.

Q9. Your child’s car seat buckle is hard to fasten so you decide to change it for one easier to use. Which of the following statements is true?

A. It is forbidden to alter a child car seat. B. You must install a different buckle, but one from the same
company
C. As long as the car seat has all the necessary parts, there is no
problem changing the buckle for one that is easier to use.
D. In order to legally alter it, you must buy the buckle at a store
that sells child car seat replacement parts.
View Correct Answer
Answer: A The car seat must comply with the manufacturer’s instruction manual and must be installed in accordance with the manufacturer’s instructions.

Q10. What are the steps to take before turning the ignition key to the start (On) position?

  1. Apply pressure to the brake pedal.
  2. Check to see if the parking brake is engaged.
  3. Release the parking brake.
  4. Check whether the gearshift lever is in the park position (P).
A. 1, 2 B. 1, 2, 3
C. 1, 2, 4 D. 1, 2, 3, 4
View Correct Answer
Answer: C: Make sure the parking brake is engaged before turning the ignition key to the start position (On).

Q11. One of your vehicle’s tires is underinflated. Which of the following statements are true?

  1. The tire may overheat.
  2. The tire may blow and you may lose control.
  3. This may extend the tire’s life a little.
  4.  Fuel consumption may increase.
A. 1, 2 B. 2, 3
C. 1, 2, 4 D. 1, 2, 3, 4
View Correct Answer
Answer:C Maintaining the tire pressure recommended by the vehicle manufacturer is crucial for the upkeep of your tires

Q12. Which of the following is a sign that your brakes are working well?

A. The brake pedal is firm. B. The vehicle pulls to one side when you brake
C. There is excessive pedal travel D. You hear the scraping noise of metal-to-metal contact.
View Correct Answer
Answer: 

Q13. You are driving your dog to the veterinarian’s. How should the dog be installed?

A. Use a safety device designed to restrain your animal. B. Have the dog sit in the front passenger seat.
C. Attach your dog with the seat belt of any seat. D. Have the dog sit in the back seat.
View Correct Answer
Answer: A No one may drive a road vehicle in which a passenger, an animal or an object is so placed as to obstruct the driver’s view or to interfere with the proper handling of the vehicle. It is recommended to secure the animal or put it in a pet carrier, particularly to avoid injuries to the animal or yourself in the event of an impact. 

Q14. Which statement is true?

A. Reducing pollution is only for the trucking industry. B. Regular maintenance is not a very useful expenditure for
vehicles under warranty
C. Regular maintenance is costly and does not lead to real
savings.
D. Regular vehicle maintenance helps protect the environmen
View Correct Answer
Answer: D: Ecodriving is good for you and for the environment.

Q15. The following statements concern seat adjustment and driving position. Which one is true?

A. The driver’s legs must be completely extended. B. A driver’s legs are slightly bent at an angle
C. The right hip must touch the wheel when the driver’s foot
moves from the gas pedal to the brake pedal
D. The seat slightly adjusts itself after the vehicle is set in
motion
View Correct Answer
Answer: B: If your legs are extended, you will not be able to eectively control your vehicle in an emergency.

Q16. Which of the following options is/are associated with eco-driving?

  1. Trip preparation.
  2. Vehicle preparation.
  3. Budget preparation.
A. 1, 2 B. 2, 3
C. 1, 3 D. 1, 2, 3
View Correct Answer
Answer: A: Eco-driving calls for good anticipation. Prepare your trips and your vehicle and adopt a more laid-back driving style.

Q17. Which option or options below represent an advantage of eco-driving?

  1. Reduced fuel consumption.
  2. Reduced vehicle maintenance costs.
  3. Reduced accident risks.
A. 1, 2 B. 2, 3
C. 1, 3 D. 1, 2, 3
View Correct Answer
Answer: D: There are many advantages to eco-driving. In addition to reduced fuel consumption and maintenance costs, accident risks are also reduced.

Q18. Your friend is worried about reducing fuel consumption and greenhouse gas emissions. What would be good advice?

A. Fuel consumption is a concern especially when fuel prices go
up.
B. Greenhouse gas emissions are a national problem, not an
individual problem.
C. Driving style and behaviour play a role. D. Should be drive in eco mode only
View Correct Answer
Answer: C: Driving style and behaviour play an important role in reducing fuel consumption and greenhouse gas emissions. Every individual act to protect the environment counts!

19. Indicate which behaviours violate a regulation among behaviours 1 to 6.

  • A. 1, 2, 3
  • B. 1, 2
  • C. 2, 4, 6
  • D. 3, 5, 6
View Correct Answer
Answer: C: Even though Vehicle 2 is not turning left, it is driving in the centre lane of a roadway divided into five lanes where there is traffic in both directions. Vehicle 4 is entering the centre lane too late to make a left turn on a roadway divided into five lanes where there is traffic in both directions. Vehicle 6 is exiting a private entrance but is not at a reasonable and prudent distance from the approaching vehicle that is in the lane it is entering. Vehicle 1 is travelling safely: It can stay in the lane because the emergency vehicle behind it is not currently responding to an emergency. Vehicle 3 is travelling safely: It has activated its turn-signal lights before changing lanes. Vehicle 5 is travelling safely: It is using the centre lane in order to turn left on a roadway divided into five lanes where there is traffic in both directions.

 

Credit: Gouvernement du Québec

Reference: https://saaq.gouv.qc.ca/en/driving-course/module-1-vehicle/