SAAQ Knowledge Practice Test on Traffic (Crossing and Intersection)

Société de l’assurance automobile du Québec or SAAQ (English: Quebec Automobile Insurance Corporation Driving Licence Practice Test on Traffic. There are a total of 20 multiple choice questions that help you to prepare the SAAQ theoretical exam.

Test Name SAAQ Test
Language English
Topics Seat Belt
Total Questions 20
Test Type Sample Practice Test
Test Preparation Theoretical Exam/ Written Exam
Answers Available Yes
Topics Traffic

SAAQ Test

SAAQ Knowledge Practice Test on Traffic

Q1. No driver may pass another vehicle using the lane reserved for traffic moving in the opposite direction:

  • A.) alongside a bicycle path.
  • B.) in a 50 km/h zone.
  • C.) in or when approaching a tunnel.
View Correct Answer
 Answer: C
Caution! In or when approaching a tunnel, you are not allowed to use the lane reserved for traffic moving in the opposite direction to pass another vehicle.

Q2. No driver may pass another vehicle by using the lane reserved for traffic moving in the opposite direction:

  • A.) alongside a bicycle path
  • B.) in or when approaching a pedestrian crosswalk identified as such.
  • C.) in a 50 km/h zone.
View Correct Answer
 Answer: B
Using the lane reserved for traffic moving in the opposite direction to pass another vehicle is prohibited in or when approaching a pedestrian crosswalk identified as such.

Q3. No driver may pass another vehicle by using the lane reserved for traffic moving in the opposite direction:

  • A.) when approaching the top or at the top of a hill.
  • B.) alongside a bicycle path.
  • C.) in a 50 km/h zone
View Correct Answer
 Answer:  A
When approaching the top or at the top of a hill no driver may pass another vehicle using the lane reserved for oncoming traffic.

Q4. In which one of the situations illustrated is the driver of the vehicle prohibited from passing?

  • Situation A
  • Situation B
  • Situation C
View Correct Answer
 Answer:  B
A broken line next to a solid line means passing is only allowed if the broken line is on the vehicle’s side when the manoeuvre is begun.

Q5. When you are making a right turn at an intersection, you must use the turn signal light:

  • A.) every time.
  • B.) only if there are vehicles behind you.
  • C.) only if there are vehicles coming from the opposite direction
View Correct Answer
 Answer: A
Before making a turn at an intersection, drivers must signal their intention using the turn signal lights.

Q6. When driving at night, you switch from high beams to low beams when the oncoming vehicle is at less than:

  • A.) 50 metres
  • B.) 100 metres.
  • C.) 150 metres.
View Correct Answer
 Answer: C
You must switch to low beams at less than 150 metres to avoid blinding the other driver.

Q7. You are the driver of vehicle 1 and want to make a left turn. When can you make the turn?

  • A.) As soon as you reach the intersection.
  • B.) Before the vehicle in the opposite direction passes.
  • C.) Once the vehicle in the opposite direction has passed.
View Correct Answer
 Answer: C
The driver of a vehicle who is about to make a left turn must yield the right of way to any vehicle moving in the opposite direction in the lane he is about to cross.

Q8. You are in-vehicle 1 and are preparing to exit a private property and make a left turn. You must yield the right of way:

  • A.) to the pedestrian only
  • B.) to vehicle 2 only
  • C.) to vehicle 2 and the pedestrian.
View Correct Answer
 Answer: C
Motor vehicle operators wishing to exit a private property must yield the right of way to any vehicle or pedestrian travelling on a public roadway.

Q9. When approaching a level crossing, you must:

  • A.) stop if the red lights are flashing
  • B.) accelerate to cross the railway track as quickly as possible
  • C.) stop only if a train is in sight.
View Correct Answer
 Answer: A
The flashing red lights at a level crossing warn drivers of the arrival or presence of a rail vehicle. Motorists are required to stop before reaching the crossing.

Q10. At what distance from the level crossing are you required to stop when the red lights are flashing?

  • A.) At whatever distance you choose
  • B.) At least ve metres.
  • C.) At three metres.
View Correct Answer
 Answer: B
Motorists or cyclists are required to stop at least five metres from a railway crossing if the arrival or presence of a rail vehicle is indicated by ashing red lights, a lowered barrier, or a railway employee.

Q11. In the situation illustrated, vehicle 1 is approaching the intersection. If the driver wants to turn left, he must:

  • A.) move to the centre of the intersection and let the cyclist go through
  • B.) stop and let the cyclist and vehicle 2 go through
  • C.) make sure that the cyclist will let him go through
View Correct Answer
 Answer: B
The driver must yield the right of way to the cyclist and the vehicle already in the intersection.

Q12. In this situation, is the driver of Vehicle 1 authorized to pass the vehicle ahead of her?

  • A). Yes, but only if the manoeuvre is initiated before the solid double line.
  • B). No.
  • C). Yes.
  • D). Yes, as long as she doesn’t go over the speed limit.
View Correct Answer
 Answer: B
Caution! Passing must be authorized from the beginning to the end of the manoeuvre. Before starting to pass, make sure your manoeuvre will be completed before the end of the broken line.

Q13. You are driving in a residential zone within the speed limit. It starts raining lightly. What is your best course of action?

  • A). Slow down.
  • B). Accelerate slightly to avoid skidding.
  • C). Maintain your speed, because light rain is of no consequence.
View Correct Answer
 Answer: A
Caution! Water mixed with dust, oil and other substances makes the road very slippery. This is why it is best to slow down.

Q14. Who has to yield the right of way?

  • A). None of the drivers.
  • B). Only the driver in the same lane as the pedestrian.
  • C). Both drivers.
  • D). Only the driver in the lane next to the pedestrian.
View Correct Answer
 Answer: C
Drivers must yield the right of way and protect vulnerable users.

Q15. Which of the following drivers is/are driving responsibly.

  • A). 1, 2
  • B).  2, 3
  • C). 3, 4
  • D). 3
View Correct Answer
 Answer: B
Observing the traffic rules allows the other road users to anticipate your driving behaviour.

Q16. In Québec, snow tires: 

  • A). are not very effective.
  • B). are useless in large cities.
  • C). are mandatory.
  • D). high road only
View Correct Answer
 Answer: C

Q17. Indicate which behaviours violate a regulation among behaviours 1 to 5. 

  • A). 1, 2, 3, 4
  • B). 3, 4, 5
  • C). 1, 2, 3,  4, 5
  • D).  1, 2, 4, 5
View Correct Answer
 Answer: D
Vehicle 1 is following too closely (tailgating). Vehicle 2 is passing by a school bus that has its flashing lights on. Vehicle 4 is travelling on a yellow line. Vehicle 5 is travelling on a yellow median line. Vehicle 3 is travelling safely.

Q18. Indicate which behaviours among 1 to 6 do not comply with regulations.

  • A). 3, 5, 6
  • B). 2, 3, 5, 6
  • C). 1, 2, 3, 5,
  • D). 4, 5, 6
View Correct Answer
 Answer: A
Vehicle 3 is entering a deceleration lane without first having activated its turn-signal lights. Vehicle 5 is changing lanes without first having activated its turn-signal lights. Vehicle 6 is crossing a solid line marking off lanes. Vehicle 1 is driving safely. It has the right of way. Vehicle 2 is driving safely. It is merging onto the highway after having activated its turn-signal lights and is at a sufficient distance from the vehicle already on the highway. Vehicle 4 is driving safely. It is changing lanes after having activated its turn-signal lights and is at a reasonable, safe distance from other vehicles.

Q19. Indicate which behaviours among 1 to 5 do not comply with regulations.

  • A). 1, 2, 3, 5
  • B). 1, 2, 4, 5
  • C). 1, 2, 3,
  • D). 2, 3, 4
View Correct Answer
 Answer: D
Vehicle 2 is not yielding the right of way to the oncoming vehicle. Vehicle 3 is completing its passing of another vehicle after the broken line ends. Vehicle 4 will not be able to complete its passing of another vehicle before the broken line ends. Vehicle 1 is driving safely. It is signaling the driver’s intention to turn into a private driveway. Vehicle 5 is driving safely. Passing a farm tractor is authorized.

Q20. What may you do when you are facing this arrow?

  • A. Proceed straight ahead.
  • B. Turn right.
  • C. Proceed straight ahead or turn right.
View Correct Answer
 Answer: B
A green arrow, whether flashing or not, indicates to drivers that they must proceed in the direction indicated, following the same rules of right of way as for a green light.

Reference and Photo Credit: saaq.gouv.qc.ca (Gouvernement du Québec, 2020)