SAAQ Knowledge Test – Driver Quiz Question Answers

SAAQ Knowledge Test – Driver Quiz Question Answers: The Société de l’assurance automobile du Québec or SAAQ (English: Quebec Automobile Insurance Corporation.

Test Name Québec Driving Licence Knowledge Test
Language English
Topics Driver
Total Questions 12
Test Type Sample Practice Test
Test Preparation Theoretical Exam/ Written Exam
Answers Available Yes
Topics Driver

SAAQ Knowledge Test – Driver Quiz Question Answers

SAAQ Test

Q2. In a collision, what does a properly adjusted headrest prevent?

A. Shoulder injuries. B. Back injuries.
C. Neck injuries D. A and B both
View Correct Answer
Answer:  C
A properly adjusted headrest prevents neck injuries caused by the head being thrown backwards in a rear-end collision.

Q3. Which driver is getting maximum protection?

A. option A B. option B
C. option C D. option B and option C
View Correct Answer
Answer: C
A properly adjusted head rest prevents injuries to the neck caused by the head being thrown backwards in a rear-end collision

Q4. Which one of the following statements is true?

A. In Québec, every person in a passenger vehicle must wear a
seat belt
B. In Québec, the learner’s licence cannot be revoked.
C. In Québec, you may travel on the road shoulder to allow
another vehicle to pass you.
D. In Québec, the learner’s may ware seat belt if instructor was there.
View Correct Answer
Answer: A

Wearing a seat belt reduces the probability of being killed or seriously injured by 50 %

Q5. If you are driving a vehicle equipped with air bags, must you still wear the seat belt?

A. YES B. NO
C. Optional D. Only on highways.
View Correct Answer
Answer: A Seat belts must be worn at all times. Air bags per increased protection in the event of a collision

Q6. What is the purpose of the high-mounted brake light? 

A. Reduce breaking distance. B. Make sure other drivers see you when changing lane.
C. Reduce the risk of rear-end collisions. D. Not Mandatory for all vehicles
View Correct Answer
Answer: C
Mandatory on all vehicles manufactured since January 1987, high-mounted brake lights signicantly reduce the
risk of rear-end collisions

Q7. What does a flashing or rotating yellow light on a vehicle indicate?

A. The vehicle might travel much faster than the maximum
speed limit.
B. The vehicle could hinder trafc.
C. A police vehicle is on its way D. A Royal Canadian Air Force vehicle
View Correct Answer
Answer: B
Flashing or rotating yellow lights are used on vehicles that could hinder trac, while blue rotating lights are for use by the police only.

Q8. Must the odometer be in good working order?

A. YES B. NO
C. Not if the manufacturer’s warranty has expired. D. Totally optional
View Correct Answer
Answer: A
An odometer in good working order is mandatory to provide information on distance travelled.

Q9. Which one of the following statements shows that you are a vigilant driver? 

A. Being involved in an accident or not is a question of luck. B. It is up to the other roads users not to collide with me.
C. When I am driving, I alone am responsible for my own safety
and that of others
D. Respects other road users, particularly vulnerable users
View Correct Answer
Answer: C Driving responsibly means showing constant concern for one’s safety and that of other road users

Q10. You are late for a meeting and an older friend sitting beside you urges to go faster. You should:

A. Respects the rules of the Highway Safety Code B. drop your friend off in a zone reserved for buses.
C. listen to the advice of the friend asking you to go faster. D. drive safely without going over the posted speed limit
View Correct Answer
Answer: D
The driver is always the one who can best assess the risks involved. Driving responsibly means not giving in to pressure from others

Q11. According to road safety research, what influence does the family environment have on driving behaviour?

A. Slight influence. B. Great influence
C. No influence D. there is no connection
View Correct Answer
Answer: B 

The family environment is the main influence on the behaviour of young drivers from 15 to 25 and on their risk of being involved in an accident. Long before they are of an age to drive, young passengers observe and assimilate their parents’ conduct behind the wheel, style of driving, attitudes, values and emotional reactions in various situations

Q12. You are stopped at a red light at 4 a.m. On your left, the driver of a sports car challenges you to a race. Your friend sitting next to you does the same and mentions that, at that late hour, the road is always deserted. What is your best course of action?

A. You get out of the car to tell the other driver that you’re not
sure you’re interested
B. You race, since there is no risk at that time
C. You continue on your way as if nothing had happened, when
the light turns green
D. Under pressure, you can drive more easily
View Correct Answer
Answer: 

If you give in to the pressure applied by your friend and the other driver, you might nd yourself in a hazardous situation. Whether it be the fear of being rejected, the need to be liked or accepted or the fear of being ridiculed, it is not always easy for young drivers to stand up to peer
pressure

Q13. You are in a bar with your friends. You are not drinking any alcohol, since you drove to the bar. Rounds are frequent and, each time, you must refuse the drink your friends offer you. Yet, they know that you don’t intend to drink. In this situation, are your friends putting negative pressure on you?

A. No, because your friends are simply being considerate. B.  No, since no one is forcing you to drink.
C. Yes. D. The way your friend is acting could save your life.
View Correct Answer
Answer: C
It takes practice not to give in to peer pressure and risk a potentially hazardous situation, both for yourself and for others. Pressure may be explicit or implicit, as is the case here. This is called negative pressure, since your friends, who know you intend to drive home at the end of the evening, are pressuring you to act in a foolhardy manner

Q14. You are driving within the speed limit. A vehicle passes you. One of your passengers asks you to accelerate. What is your best course of action?

A. Get angry. B. Accelerate to please your passenger and avoid impeding
traffic.
C. If they pay more then you will accelerate D. Tell your passenger that driving is your concern.
View Correct Answer
Answer: D
The driver is the best judge of the situation. If you are being pressured to take risks, resist, or nd a compromise.

Q15. What must driver 1 do?

  • A. Accelerate because he has the right of way.
  • B. Adjust the vehicle’s speed to yield the right of way to driver no. 2.
  • C. Come to a full stop because that is what the sign calls for.
View Correct Answer
Answer: B
The driver must adjust the speed of the vehicle to yield the right of way to others in the traffic lane.

Q16. Driver 1 wants to enter the boulevard on the left. Is the driver allowed to cross the solid lines to get there faster?

  • A. Yes, if the lane the driver wishes to enter is free.
  • B. Yes, if the driver looked carefully before.
  • C. No, the driver cannot cross a solid line.
View Correct Answer
Answer: C
In this situation, motorists may never cross a solid single or double line.

17. Indicate which behaviours violate a regulation among behaviours 1 to 5.

  • A. 1, 3, 4
  • B. 1, 2, 5
  • C. 2, 3, 4
  • D. 2, 4, 5
View Correct Answer
Answer: A
Vehicle 1 has stopped on a stop line. Vehicle 3 is in a left-turn lane, but its left turn signal light is not on. Vehicle 4 has stopped on a pedestrian crosswalk and is at an unsafe distance from the vehicle ahead. Vehicle 2 is travelling safely: It is turning left on a protected green light and its left turn signal light is on. Vehicle 5 is travelling safely..

18. Indicate which behaviours violate a regulation among behaviours 1 to 6.

  • A. 3, 4, 6
  • B. 1, 2, 5
  • C. 2, 4, 5
  • D. 1, 3, 6
View Correct Answer
Answer: C
Vehicle 2 is crossing a solid line to change lanes. Vehicle 4 is turning right on a red light even though a sign prohibits it. Vehicle 5 is entering a bike lane. Vehicle 1 is travelling safely: It is crossing a solid line in order to pass a cyclist. Vehicle 3 is travelling safely: Its driver has activated the turn-signal lights before crossing a broken line to change lanes. The cyclist (Vehicle 6) is travelling safely: The cyclist is using a bike lane.

19. Indicate which behaviours violate a regulation among behaviours 1 to 6.

  • A. 1, 2
  • B. 1, 3, 4, 5
  • C. 1, 4, 6
  • D. 6
View Correct Answer
Answer: C
Vehicle 1 is crossing a solid line marking off lanes and cutting off vehicle 3. Vehicle 4 has come to a stop on top of the stop line. Vehicle 6 failed to make a mandatory stop at a railroad crossing (level crossing). Vehicle 2 is travelling safely: It has come to a stop before the stop line. Vehicle 3 is travelling safely, but is being cut off by Vehicle 1. Vehicle 5 is travelling safely: It has activated its turn-signal lights before crossing a broken line to change lanes.

20. Indicate which behaviours violate a regulation among behaviours 1 to 6.

  • A. 3, 5, 6
  • B. 3, 4
  • C. 2, 3, 6
  • D. 1, 4
View Correct Answer
Answer: B
Vehicle 3 has not respected the traffic signals: It has come to a stop on top of the stop line. Vehicle 4 has not respected the traffic signals: It has come to a stop after the stop line. Vehicle 1 is travelling safely: It is turning in the direction indicated by the arrow. Vehicle 2 is travelling safely: It is turning in the direction indicated by the arrow. Vehicle 5 is travelling safely: It has come to a stop before the stop line at the red light. Vehicle 6 is travelling safely: It has activated its turn-signal lights before changing lanes.

21. In the situation illustrated, the greatest risk is:

  • A. in zone 2.
  • B. in zone 1.
  • C. in zone 3.
View Correct Answer
Answer: B
The greatest risk is the speed that exceeds the prescribed highway speed limit.

Q22. Ahead of you, a driver makes a wrong move and cuts you off. What is the best attitude to adopt?

Reference and Photo Credit: saaq.gouv.qc.ca (Gouvernement du Québec, 2020)