SAAQ Seat Belt Québec Driving Knowledge Practice Test

SAAQ Seat Belt: Québec Driving Knowledge Practice Test:  Société de l’assurance automobile du Québec or SAAQ (English: Quebec Automobile Insurance Corporation)

SAAQ Seat Belt Driving Knowledge Practice Test

Test Name SAAQ Québec Driving Licence Knowledge Test
Language English
Topics Seat Belt
Total Questions 13
Test Type Sample Practice Test
Test Preparation Theoretical Exam/ Written Exam
Answers Available Yes
Topics Seat Belt

SAAQ Test

Q1. Which passenger’s seat belt is fastened properly?

 

A. option A B. option B
C. option C D. option A and C
View Correct Answer
Answer: A

Q1. Do pregnant women have to wear seat belts?

A. No. B. Yes must wear her seat belt throughout her pregnancy
C. Yes during the first four months of her pregnancy D. NO during the last month of her pregnancy
View Correct Answer
Answer: B It has been proven that, in nearly all road accidents involving pregnant women, it is the death of the woman that leads to the death of the fetus. To protect the fetus from a crash, the life of the mother must be protected.

Q2. Your friend decides to modify his or her vehicle and remove the seat belts from the back seat. Is this serious?

A. No, this is not serious. From now on, he or she will drive with a single passenger, in the front passenger seat B. Yes, because it is forbidden to remove a vehicle’s original seat
belts
C. Not really. If ever the friend changes his or her mind, the seat
belts can be reinstalled.
D. Yes, because if it is removed then it can not be reinstalled.
View Correct Answer
Answer: B It is forbidden to alter or remove a vehicle’s seat belts or render them unusable. Anyone who contravenes this provision of the Highway Safety Code is liable to a fine.

Q3. In Quebec, your vehicle has a front passenger seat belt and two seat belts for the back seat. You may transport:

A. as many passengers as there is room for everyone to be comfortably seated B. 4 passengers
C. 3 passengers D. not more than 2 passengers
View Correct Answer
Answer: C The driver of a road vehicle must not carry more passengers than the number of places with seat belts installed by the manufacturer. Anyone who contravenes this provision of the Highway Safety Code is liable to a fine and demerit points. 

Q4. Seat belts are mandatory:

A. only for passengers aged 16 and over B. unless the vehicle is equipped with airbags.
C. for all occupants D. only for front passengers
View Correct Answer
Answer: C All occupants must wear seat belts.

Q5. You are driving to the corner store. Your five-year-old sister gets in the vehicle, but refuses to buckle herself into her child safety seat. Can you take to the road without buckling her in?

A. No. B. Yes, because it’s only for a short trip
C. No, unless you put the vehicle’s seat belt around her. D. Yes, because you are in a residential zone where the speed
limit is 50 km/h.
View Correct Answer
Answer:  A: A child must always be secured in a safety seat, even for short distances. More than half of all accidents occur in zones where the speed limit is 50 km/h, and within 8 km of home

Q6.  Seat belts:

A. spread the force of impact over the body in a collision. B. greatly hinder the driver’s movements and trap the driver in a
collision.
C. are of little use when the vehicle is equipped with air bags. D. are only useful at high speed.
View Correct Answer
Answer:  A: a collision, seat belts spread the force of impact over the stronger parts of the body such as the hips and shoulders.

Q7. Seat belts:

A. are less useful for back seat passengers. B. protect the occupants of a vehicle.
C. most useful during the day D.  most useful during the night
View Correct Answer
Answer: B: Seat belts prevent the occupants from violently hitting the interior of the passenger compartment.

Q8. If you are driving at 50 km/h in a residential zone, do you have to fasten your seat belt?

A. No. In a collision, you can avoid being thrown from the vehicle by gripping the wheel. B. Yes.
C. Yes, but only if you are an elderly person or in poor physical
condition
D. No, the risk of conflicts with other road users is almost nil.

Q9. Your grandparents want to take your four-year-old brother to a park six streets away. Their vehicle has no child seat. Is this safe

A. No, unless the vehicle’s seat belt is put around the child. B. No
C. Yes, it’s only for a short distance D. Yes, in a residential zone where the speed limit is 50 km/h.
View Correct Answer
Answer: B: A child must always be secured in a child safety seat, even for short distances. More than half of all accidents occur in zones where the speed limit is 50 km/h, and within 8 km of home.

Q10. The following statements concern the driving position. Which one is true?

A. Seat adjustments are only for comfort. B. The seat must be in an unlocked position for protection in an
accident.
C. The seat belt gives better protection when the driver’s back is
inclined to the rear.
D. Suitably adjusting your seat gives you a good view of the road
ahead.
View Correct Answer
Answer: D: Suitably and comfortably adjusting the seat gives better control of the vehicle and a better view of the road ahead. It also helps reduce driving fatigue

Q11. Which of the following situations is dangerous to the driver of a vehicle in the event of a collision or sudden stop?

  1. The passenger is not wearing a seat belt.
  2. There is a sports bag on the back seat.
  3. There is a dog on the back seat.
A. 1, 2 B. 2, 3
C. 1, 3 D. 1, 2, 3
View Correct Answer
Answer: D: A passenger who is not wearing a seat belt, an unsecured animal in the vehicle or any loose object may, in the event of a collision or sudden stop, become a cannonball and hit the occupants of the vehicle

Q12. You are driving your father’s vehicle. The passenger, your 15-year-old friend, is not wearing a seat belt. Who will be issued the fine?

  • A.) Your father.
  • B.) You and your friend.
  • C.) Your friend’s parents.
View Correct Answer
 Answer: B
Drivers are responsible for making sure that passengers under the age of 16 fasten their seat belts. Also, children age 14 or older who fail to buckle up may receive a fine or demerit points. Hence, both the driver and passenger may receive a fine and demerit points.