SAAQ Knowledge Test on Road Signals (Québec Driving Theoretical Exam)

SAAQ Knowledge Test on Road Signals (Québec Driving Theoretical Exam): Société de l’assurance automobile du Québec or SAAQ (English: Quebec Automobile Insurance Corporation) Driviting Test wriiten examination on Road Signals.

Test Name SAAQ Québec Driving Knowledge Test
Language English
Topics Seat Belt
Total Questions 19
Test Type Sample Practice Test
Test Preparation Theoretical Exam/ Written Exam
Answers Available Yes
Topics Road Signals

SAAQ Knowledge Test on Road Signals

Q1. The driver in the vehicle hears a siren and sees an ambulance coming in the rearview mirror. What must he do?

  • A.) Maintain a constant speed because the emergency vehicle will pass him.
  • B.) Slow down and keep as far to the right as possible.
  • C.) Apply the brakes as soon as possible.
View Correct Answer
 Answer: B
The driver must make way for the emergency vehicle and do so in the safest way possible

Q2. No person may drive a road vehicle:

  • A.) if the back seat is missing.
  • B.) if the spare tire is missing
  • C.) if an animal or an object obstructs the driver’s view.
View Correct Answer
 Answer: C
No person may drive a road vehicle in which an animal or an object is so placed as to obstruct the driver’s view or to interfere with the proper handling of the vehicle. To transport your animal, use an appropriate cage or restraint.

Q3. A driver facing a red light where a right turn on red is permitted wishes to turn right. What steps must be taken to make a safe turn?

  • A.) Stop – Look – Decide
  • B.) Look – Slow down – Decide.
  • C.) Slow down – Look – Decide.
View Correct Answer
 Answer: A
To make a safe right turn on a red light, you must come to a full stop, look carefully left and right, and then decide.

Q4. When should you use your low beams?

  1. On well-lit roads.
  2. When visibility is poor because of rain or snow.
  3. When visibility is poor because of fog.
  4. When you are driving behind another vehicle.

A. 1, 2

B. 1, 2, 3

C. 1, 2, 4

D. 1, 2, 3, 4

View Correct Answer
 Answer: D
Use your low beams even during the day to be seen better by other road use

Q5. A yellow traffic light indicates that you must:

  • A.) stop.
  • B.) slow down.
  • C.) accelerate.
View Correct Answer
 Answer: A
You must stop, unless you are already in the intersection or are so close to it that the vehicle cannot be stopped safely.

Q6. You are crossing an intersection when the lights suddenly turn yellow. You must:

  • A.) stop the vehicle and back up.
  • B.) finish crossing the intersection.
  • C.)  accelerate as much as possible.
View Correct Answer
 Answer: B
A yellow light tells motorists they must stop before the pedestrian crosswalk or stop line. However, motorists who are already in the intersection when the light changes to yellow must proceed while maintaining a constant speed.

Q7. At the intersection illustrated, the driver of vehicle 1 is facing a yellow light. Before proceeding straight ahead, he must:

  • A.) stop and wait for the green light.
  • B.) speed up to cross as quickly as possible.
  • C.) look to the left and right to make sure that the way is clear.
View Correct Answer
 Answer: A
The driver must stop and wait for the green light.

Q8. You wish to make a right turn. Pedestrians are already in the intersection when the orange hand silhouette of the pedestrian light stops flashing. What must you do?

  • A.) Enter the intersection and turn slowly.
  • B.) Move over to the left lane.
  • C.) Yield the right of way to pedestrians.
View Correct Answer
 Answer: C
In this situation, you must let the pedestrians reach the other side.

Q9. At the intersection illustrated, the driver of vehicle 1 is facing a red light. Before proceeding straight ahead, he must:

  • A.) move up to the pedestrian crossing and stop if necessary.
  • B.) stop at the stop line and wait for the green light.
  • C.) slow down and move forward slowly if no other vehicle is coming.
View Correct Answer
 Answer: C
The driver must stop and wait for the green light.

Q10. What may you do when you are facing this arrow?

  • A.  Turn left.
  • B. Proceed straight ahead or turn left.
  • C. Proceed straight ahead.
View Correct Answer
 Answer: C
A green arrow, whether flashing or not, indicates to drivers that they must proceed in the direction indicated, following the same rules of right of way as for a green light.

Q11. Under what circumstances may you cross a solid single line?

View Correct Answer
 Answer: C
Drivers may cross a solid single line to pass an animal-drawn vehicle, provided the manoeuvre can be performed safely.
Q12. Under what circumstances may you cross a solid single line?
View Correct Answer
 Answer: B
Drivers may cross a solid single line to pass farm machinery, provided the manoeuvre can be performed safely.

Q15. Which of the following illustrations shows where you must stop your vehicle at an intersection if the light is red?

View Correct Answer
 Answer: C
Motorists must come to a stop before an intersection, pedestrian crosswalk or stop line.

Q16. You are the driver of vehicle A stopped at an intersection with a stop sign and want to make a left turn. The driver in vehicle B facing you in the opposite direction signals his intention to make a right turn, but has not yet reached the intersection. Who has priority?

  • A. You, in-vehicle A.
  • B. Both of you can turn at the same time.
  • C. The driver of vehicle B.
View Correct Answer
 Answer: C
Drivers who come to a stop at an intersection must yield the right of way to other motorists who have reached the intersection before them and must make sure they can clear the intersection safely before proceeding.

Q17. The driver of the vehicle wants to turn left. Is the manoeuvre allowed?

  • A. No, because access is prohibited.
  • B. Yes, if there are no pedestrians or vehicles around.
  • C. Yes, but the driver must drive quickly to clear the way as soon as possible.
View Correct Answer
 Answer: A
The \”Do not enter\”” sign indicates that access to a highway or traffic lane is prohibited for all vehicles because entry could result in a head-on collision.”

Q.18 Who is allowed to use the median on a highway?

  • A. All vehicles.
  • B. All vehicles, in the event of a traffic jam.
  • C. Authorized vehicles only.
View Correct Answer
 Answer: C
The area connecting the divided lanes of a highway is reserved mainly for emergency vehicles (police cars, fire trucks, and ambulances).

Q19. Where traffic at an intersection is directed by a peace officer, you must:

  • A. obey the peace officer’s signals.
  • B. always come to a full stop.
  • C. obey the traffic lights only.
View Correct Answer
 Answer: A
Every person must obey a peace officer’s orders or signals even if contrary to existing traffic signs or signals.