SAAQ Road Signs Practice Test (Québec Driving Theoretical Exam)

SAAQ Road Signs Practice Test (Québec Driving Theoretical Exam): Société de l’assurance automobile du Québec or SAAQ (English: Quebec Automobile Insurance Corporation) Driving Knowledge Practice Test.

SAAQ Road Signs Practice Test

Test Name SAAQ Québec Driving Knowledge Test
Language English
Topics Seat Belt
Total Questions 55
Test Type Sample Practice Test
Test Preparation Theoretical Exam/ Written Exam
Answers Available Yes
Topics Road Signs

Q1. What does this sign indicate?

  • A). The proximity of a wildlife preserve.
  • B). The presence of a livestock farm.
  • C). The possible presence of wild animals.
  • D). Dear crossing area.
View Correct Answer
 Answer: C
The sign indicates the possibility of wild animals on or near the road. Be careful!

Q2. What must you do when you reach this sign?

  • A). Stop immediately.
  • B). Nothing in particular.
  • C). Prepare to stop.
  • D). Slow down.
View Correct Answer
 Answer: 
This sign warns of a stop sign ahead. Begin to slow down so as to stop at the sign.

Q3. This sign indicates that you are nearing:

  • A). a flooded roadway.
  • B). a bumpy road.
  • C). a mountain range.
  • D). roadblock ahead
View Correct Answer
 Answer: B
This sign warns of surface irregularities ahead.

Q4. What does this sign indicate?

  • A). Your vehicle might get stuck in mud.
  • B). The road surface may be slippery when wet.
  • C). No left turn
  • D.) No left or Right turn
View Correct Answer
 Answer: B
This sign warns that the road surface may be slippery when wet.

Q5. This sign indicates that you must pass the obstacle:

  • A). to the right or left.
  • B). to the right.
  • C). to the left.
View Correct Answer
 Answer: B
This sign indicates that the driver must pass the obstacle to the right.

Q6. This sign indicates:

  • A). the end of a highway.
  • B). an obstacle ahead which may be passed either to the right or left.
  • C). the start of a highway.
  • D). Do not go straight
View Correct Answer
 Answer: B
This sign indicates that you are approaching a divided roadway, which you may take to the right or the left.

Q7. The shape and colour of this sign are reserved for:

  • A). work sites.
  • B). speed limits.
  • C). danger warnings.
  • D). the end of a highway.
View Correct Answer
 Answer: 
This is an advance danger warning sign.

Q8. This sign indicates:

  • A). the beginning of a school zone.
  • B). a school crosswalk ahead.
  • C). a school zone ahead.
  • D). the beginning of a hospital zone.
View Correct Answer
 Answer:  A
The shape of this sign indicates that you are at the beginning of a school zone.

Q9. This sign indicates:

  • A). traffic lights at the intersection ahead.
  • B). defective traffic lights at an intersection.
  • C). a zone ahead where traffic lights will soon be installed.
  • D). the beginning of a hospital zone.
View Correct Answer
 Answer:  A
This sign indicates the presence of traffic lights at the intersection ahead. It is used on roads where you would not normally expect to find traffic lights. When you see this sign, remember that you might need to stop.

Q10. A pedestrian crosswalk that is not at an intersection is indicated by:

  • A.) orange pavement markings and a sign.
  • B.) green pavement markings and a sign.
  • C.) yellow pavement markings and a sign.
View Correct Answer
 Answer: C
A pedestrian crosswalk is indicated by yellow pavement markings and a sign. Such a crossing, which is often not at an intersection, gives the right of way to pedestrians.

Q11. This sign indicates:

  • A.) that pavement ends.
  • B.) of road work ahead.
  • C.) of a bridge ahead.
View Correct Answer
 Answer: A
You are nearing an area where pavement ends and gravel or dirt surface begins.

Q12. What does this sign indicate?

  • A.) The roadway narrows on the right.
  • B.) The end of a highway.
  • C.) A lane ends.
View Correct Answer
 Answer: A
The sign warns that the roadway ahead narrows on the right.

Q13. This sign indicates:

  • A.) the maximum speed limit legally permitted.
  • B.) the recommended speed.
  • C.) the minimum speed limit legally permitted.
View Correct Answer
 Answer:  B
This sign indicates the maximum recommended speed on highway exit ramps, which is suggested for safety reasons.

Q14. This sign indicates:

  • A.) sharp curve ahead.
  • B.) several successive curves ahead.
  • C.) a slippery roadway.
View Correct Answer
 Answer: B
This sign warns you of a winding road with several successive curves ahead. Slowing down would be wise.

Q15. This sign warns of:

  • A.) a one-way street.
  • B.) a dangerous point at an intersection.
  • C.) a dangerous point in a very sharp curve.
View Correct Answer
 Answer: C
The directional arrow warns of a particularly dangerous point in a very sharp curve.

Q16. This sign:

  • A.) requires that you come to a full stop.
  • B.) indicates you should slow down.
  • C.) indicates the possibility of a school bus ahead.
View Correct Answer
 Answer: C
This sign indicates the possibility of a school bus stopped ahead to let children on or off. Be mindful of the possible presence of children nearby.

Q17. This road sign lets you know that you are approaching:

  • A.) a divided roadway.
  • B.) an area where the roadway narrows on the right.
  • C.) an emergency ramp.
View Correct Answer
 Answer: B
This sign warns that the roadway narrows on the right.

Q18. This sign warns:

  • A.) that you must turn back.
  • B.) of a curve of more than 90° ahead.
  • C.) that you must pass around an obstacle.
View Correct Answer
 Answer: 
This sign warns of a curve of more than 90° ahead. It is an invitation to seriously reduce your speed.

Q19. This sign indicates:

  • A.) the beginning of a school zone.
  • B.) a crosswalk for the visually impaired.
  • C.) that you are nearing a school zone or a school crosswalk.
View Correct Answer
 Answer: C
This sign warns you that you are nearing a school zone or a school crosswalk. Watch out for people crossing.

Q20. A flashing yellow light indicates that you must:

  • A.) stop.
  • B.) slow down.
  • C.) maintain a constant speed.
View Correct Answer
 Answer: B
You must slow down and proceed with caution.

21. You are travelling on a highway. What does this sign indicate?

  • A. An emergency telephone.
  • B. A distress alerting system.
  • C. A parking area for use in the event of an emergency.
View Correct Answer
 Answer: C
This sign indicates a highway parking area for use in the event of an emergency.

Q22. This sign indicates the presence of:

  • A. a telephone to call for help.
  • B. a telephone to contact your garage mechanic.
  • C. a public telephone.
View Correct Answer
 Answer: A
This telephone is for use in emergency situations only.

Q23. This sign indicates:

  • A. the distance to the next hospital.
  • B. the distance to the next rest area.
  • C. the distance from the road’s starting point.
View Correct Answer
 Answer: C
On certain roads, this sign marks the distance from the road’s starting point.

Q24. this sign indicates:

  • A. the end of a numbered highway.
  • B. the end of a road work zone.
  • C. the end of a boulevard.
View Correct Answer
 Answer: A
This sign indicates the end of a numbered highway.

Q25. This sign indicates the presence and direction of:

  • A. an aircraft museum.
  • B. an air patrol.
  • C. an airport.
View Correct Answer
 Answer: C
This sign indicates the presence of a major airport, the front of the plane pointing in the direction to follow.

Q26. This sign indicates a nearby:

  • A. hotel.
  • B. rest area.
  • C. hospital.
View Correct Answer
 Answer: C
This sign indicates a nearby hospital.

Q27. At an intersection with a stop sign, you must stop:

  • A. only if there is a risk of collision with another vehicle.
  • B. every time.
  • C. only if a vehicle is coming from the left or right.
View Correct Answer
 Answer: B
The stop sign indicates that the vehicle operator must come to a full stop at an intersection.
Q28.Which one of the following statements is true?
  • A. This road sign indicates that vehicle operators must slow down before entering an intersection.
  • B. This road sign imposes the same obligation as a flashing red traffic light.
  • C. This road sign indicates that you are approaching an intersection.
View Correct Answer
 Answer: B
Similarly to a flashing red traffic light, this sign indicates that vehicle operators must come to a full stop at an intersection.

Q29. This road sign indicates that:

  • A. before entering a roadway, you must yield the right of way to vehicles travelling on it.
  • B. you must yield the right of way to oncoming vehicles.
  • C. the vehicle travelling the fastest has the right of way.
View Correct Answer
 Answer: A
This sign indicates that vehicle operators must yield the right of way to vehicles travelling on the road they are about to enter.

Q30. This sign means that you must:

  • A. turn left.
  • B. yield the right of way.
  • C. pass an obstacle to the left.
View Correct Answer
 Answer: C
This sign indicates that you must pass an obstacle to the left.

Q31. This sign indicates:

  • A. the end of one-way traffic.
  • B. an obstacle which must be passed.
  • C. the beginning of one-way traffic.
View Correct Answer
 Answer: C
This sign indicates the beginning of one-way traffic.

Q32. This sign indicates:

  • A. the end of a reserved lane.
  • B. the end of a bicycle lane.
  • C. the end of a road.
View Correct Answer
 Answer: A
This sign marks the end of a lane reserved for certain categories of vehicles (taxi, bus)..

Q33. This sign indicates that you are permitted to travel:

  • A. at 90 km/h or less.
  • B. at the recommended speed of 90 km/h.
  • C. at 90 km/h or more.
View Correct Answer
 Answer: A
This sign indicates the maximum speed permitted; however, depending on weather conditions you must reduce speed.

Q34. This sign indicates:

  • A . a school crosswalk.
  • B. a school zone ahead.
  • C. the beginning of a school zone.
View Correct Answer
 Answer: A
This sign indicates the crossing used by schoolchildren and other people.

Q35. This sign indicates:

  • A. a crosswalk for physically disabled persons.
  • B. a rehabilitation centre for physically disabled persons.
  • C. a parking area reserved for physically disabled persons.
View Correct Answer
 Answer: A

Q36. This road sign indicates:

  • A. that you must yield the right of way to public transit vehicles.
  • B. the direction to a waiting station reserved for public transit vehicles.
  • C. a traffic lane reserved for buses and taxis.
View Correct Answer
 Answer: C
This sign indicates a lane reserved for the indicated categories of vehicles.

Q37. This sign indicates:

  • A. that parking is prohibited.
  • B. that stopping is prohibited.
  • C. that a road or lane is closed to cars.
View Correct Answer
 Answer: C
This sign indicates that roads or lanes are closed to cars.

Q38. Which one of the following road signs prohibits making a U-turn?

View Correct Answer
 Answer: A
This sign indicates that the motorist may not make a U-turn at an intersection or median.