SAAQ Vehicle Driving Test on Parking (Quebec)

SAAQ Vehicle Driving Test on Parking (Quebec) Société de l’assurance automobile du Québec or SAAQ (English: Quebec Automobile Insurance Corporation. 

Test Name SAAQ Québec Driving Knowledge Test
Language English
Question Type Multiple-Choice Question Answers
Total Questions 12
Test Type Sample Practice Test
Test Preparation Theoretical Exam/ Written Exam
Answers Available Yes
Topics Parking

Q1. You have parked your vehicle and are preparing to get out. Choose the thing(s) to do.

  1. Engage the parking brake.
  2. Do visual checks.
  3. Open, then lock your door.
A. 1 , 2 B. 1, 3
C. 2, 3 D. 1, 2, 3
View Correct Answer
Answer: D 

Q2 . You are parking your vehicle. In what situations must you engage the parking brake?

  1. On a downhill slope.
  2. On an uphill slope.
  3. On level ground.
  4. In your driveway.
  5.  In a public parking lot.
A. 1, 2, 3 B. 1, 2
C. 1, 2, 3, 4 D. 1, 2, 3, 4, 5
View Correct Answer
Answer: D The parking brake is used to keep the vehicle immobilized. Remember to use it at all times!

Q3. The parking brake warning light:

A. flashes when the vehicle is started. B. goes on when the brake is released
C. must go off when the brake is released D. B and C
View Correct Answer
Answer:  C: Know what the vehicle’s warning lights mean

Q4. The following statements concern the parking brake. Which statement or statements are true?

  1. The parking brake must always be engaged, except on level ground.
  2. Pressure must be applied to the brake pedal in order to engage the parking brake.
  3. Pressure must be applied to the brake pedal in order to release the parking brake.
  4. The parking brake is not independent of the main braking system.
A. 1, 2 B. 2, 3
C. 1, 2, 3 D. 1, 2, 3, 4
View Correct Answer
Answer: B: The parking brake is used to keep the vehicle immobilized. Remember to use it!

Q5. Are backseat passengers allowed to drink alcoholic beverages in a public parking lot?

  • A.) Yes, if the vehicle is parked.
  • B.) Yes, if passengers are aged 18 or over.
  • C.) No.
View Correct Answer

Answer:  C
No one aboard a road vehicle is allowed to drink alcoholic beverages, whether the vehicle is moving or parked in an area open to traffic.

Q6. Are backseat passengers allowed to drink alcoholic beverages in the parking lot of a rest area?

  • A.) Yes, if passengers are aged 18 or over.
  • B.) No
  • C.) Yes, if the vehicle is parked.
View Correct Answer

Answer:  B
No one aboard a road vehicle is allowed to drink alcoholic beverages, whether the vehicle is moving or parked in an area open to traffic.

Q7. When parking downhill by the edge of a road, how must you place the wheels of the vehicle?

  • A.) Block A
  • B.) Block B
  • C.) Block C
View Correct Answer
 Answer: B
If the parking brake or transmission should fail, the vehicle will move towards the curb.

Q8. How many metres away from a fire hydrant are you allowed to park your vehicle?

  • A.) 3 metres.
  • B.) 5 metres.
  • C.) 4 metres.
View Correct Answer
 Answer: A
Parking is prohibited within 3 metres of a fire hydrant.

Q9. How many metres away from a fire station are you allowed to park your vehicle?

  • A.) 5 metres.
  • B.) 3 metres.
  • C.) 4 metres
View Correct Answer
 Answer:  A
Parking is prohibited within 5 metres of a fire station.

Q10. How many metres away from a police station are you allowed to park your vehicle if you are on the opposite side of the roadway?

  • A.) 3 metres.
  • B.) 5 metres.
  • C.) 8 metres
View Correct Answer
 Answer: C
Parking is prohibited within 8 metres of a police station located on the opposite side of the roadway.

Q11. How many metres away from a fire station are you allowed to park your vehicle if you are on the opposite side of the roadway?

  • A.) 3 metres.
  • B.) 5 metres.
  • C.) 8 metres
View Correct Answer
 Answer: C
Parking is prohibited within 8 metres of a fire station located on the opposite side of the roadway.

Q12. How many metres away from a police station are you allowed to park your vehicle?

  • A.) 3 metres.
  • B.) 5 metres.
  • C.) 8 metres
View Correct Answer
 Answer: B
Parking is prohibited within 5 metres of a police station.