SAAQ Knowledge Practice Test on Lane (Turning Right or Left)

SAAQ Knowledge Practice Test on Lane (Turning Right or Left): Société de l’assurance automobile du Québec or SAAQ (English: Quebec Automobile Insurance Corporation) SAAQ Driving Written exam Test on Lane.

SAAQ Knowledge Practice Test on Lane

Test Name SAAQ Québec Driving Licence Knowledge Test
Language English
Topics Seat Belt
Total Questions 21
Test Type Sample Practice Test
Test Preparation Theoretical Exam/ Written Exam
Answers Available Yes
Topics Lane

Q1. Which driver has entered the correct lane before and after turning?

SAAQ Knowledge Practice Test on Lane

  • Section A
  • Section B
  • Section C
View Correct Answer
 Answer: A
In this situation, the driver in the designated right turn lane must enter the far right lane of the other roadway.

Q2. In this situation, the driver in the designated left turn lane must enter the near left lane of the other roadway

  • Section A
  • Section B
  • Section C
View Correct Answer
 Answer: C

Q3. The driver in lane C wishes to turn left at the intersection. What must he do? 

  • A.) The driver must move all the way to the far left-hand lane in a single manoeuvre.
  • B.) The driver must advance to the following intersection because he cannot make a left turn
  • C.) The driver must first change from lane C to lane B, then from lane B to lane A.
View Correct Answer
 Answer: B
Turns and lane changes must be planned ahead of time.

Q4. You want to make a left turn from lane 8. Which lane must you enter once you have completed the turn?

  • A.) lane A
  • B.) lane B
  • C.) lane A or B
View Correct Answer
 Answer: A

A left turn from the second right-hand lane from the median must be completed in the corresponding lane of the other roadway

Q5. You want to make a left turn from lane 7. Which lane must you enter once you have completed the turn?

  • A.) lane A
  • B.) lane B
  • C.) lane A or B
View Correct Answer
 Answer: B
The vehicle must be directed to the right of the center line, staying as close to it as possible.

Q6. You want to make a right turn from lane 9. Which lane must you enter once you have completed the turn?

  • A.) lane F
  • B.) lane G
  • C.) lane H
View Correct Answer
 Answer: B
The driver must advance in a straight line to the point where the roads meet and enter the left lane.

Q7. You want to make a right turn from lane 10. Which lane must you enter once you have completed the turn?

  • A.) lane F
  • B.) lane G
  • C.) lane H
View Correct Answer
 Answer: C
The driver must turn and enter the far right-hand lane.

Q8. You want to make a left turn. What must you do?

View Correct Answer
 Answer: A
You must enter the lane closest to the median.

Q9. When making a left turn, what lane must you be in?

  • A.) In the left lane or a lane indicating that a left turn is permitted.
  • B.) In the right lane.
  • C.) In the lane with the least number of vehicles.
View Correct Answer
 Answer: A
The driver must move to the far-left lane in order to turn in the desired direction.

Q10. Under what circumstance are you allowed to use the left lane on a highway?

  • A.) To slow down.
  • B.) To drive at the maximum speed limit.
  • C.) To pass another vehicle.
View Correct Answer
 Answer: C
On highways, the left lane is mainly used for passing.

Q11. You are in the vehicle travelling in lane 9 and want to continue straight ahead. What must you do?

  • A.) Back up a short distance to the broken line, activate your turn signal, then change lane.
  • B.) Make a mandatory right turn.
  • C.) Let the red vehicle pass, then cross the intersection towards lane 4.
View Correct Answer
 Answer: B
The driver must turn right, then find a way to enter lane 4 safely.

Q12. You are at the wheel of the vehicle. What must you do in this situation?

  • A.) Sound your horn.
  • B.) Stop.
  • C.) Make sure you have been seen, then proceed.
View Correct Answer
 Answer: B
Under the Highway Safety Code, you are required to stop to let pedestrians cross.

Q13. No driver may pass another vehicle using the lane reserved for traffic moving in the opposite direction:

  • A.) in or when approaching a level crossing
  • B.) in a 50 km/h zone
  • C.) alongside a bicycle path.
View Correct Answer
 Answer: A
Caution! In or when approaching a level crossing, you are not allowed to use the lane reserved for traffic moving in the opposite direction to pass another vehicle

Q14. If vehicles A and B make a left turn, which one is better placed to then move right into the lane marked with an ‘X’?

SAAQ Knowledge Practice Test on Traffic Q9

  • A.) Vehicle B
  • B.) Vehicle A.
  • C.) Neither vehicle
View Correct Answer
 Answer:  A
You must plan to enter the designated lane to avoid repeated lane changes.

Q15. In this situation, when can the centre lane be used?

Q16. The driver of a city bus has indicated his intention to re-enter the lane using his turn signal lights. What must you do?

  • A.) Maintain a constant speed.
  • B.) Accelerate.
  • C.) Slow down.
View Correct Answer
 Answer: C
In this situation, you must yield the right of way to the bus.

Q17. Indicate which behaviours violate a regulation among behaviours 1 to 5.

  • A). 1, 4
  • B). 3, 5
  • C). 2, 3
  • D). 1, 2, 3
View Correct Answer
 Answer: C
Vehicle 2 has not yielded the right of way to pedestrians at the intersection. Vehicle 3 has not yielded the right of way to vehicles approaching in the opposite direction. Vehicle 1 is travelling safely: It has respected the buffer lane (Move Over law). Vehicle 4 is travelling safely, but vehicle 3 should have yielded the right of way to vehicle 4. Vehicle 5 is travelling safely: It is passing a school bus whose flashing lights are not activated.

Q18. In the situation illustrated, the bus driver has signalled his intention to merge into traffic. The driver of vehicle 1 must:

  • A.) continue on his way if there is enough space.
  • B.) accelerate to pass the bus without causing any inconvenience to other drivers.
  • C.) slow down and yield the right of way to the bus.
View Correct Answer
 Answer: C
The driver must slow down and yield the right of way to the bus

Q19. In the situation illustrated, a school bus is stopped with its flashing lights on. The driver of the vehicle must:

  • A.) stop and wait until the ashing lights of the bus are off before continuing on his way.
  • B.) stop, then continue on his way while making sure that he can do so safely.
  • C.) stop, look right and left and move forward slowly
View Correct Answer
 Answer: A
The driver must stop at least ve metres from a vehicle used to carry school children if it has its ashing lights in operation or its mandatory stop sign is extended.

Q20. At what distance from a school bus whose flashing lights are in operation must you stop your vehicle?

  • A.) 3 metres or less
  • B.) 1 metre or less.
  • C.) At least 5 metres.
View Correct Answer
 Answer: C
You must stop at least ve metres from a vehicle used to carry school children if it has its ashing lights in operation or its mandatory stop sign is extended. 

Q21. In this situation, is the lane change legal?

  • A.) No
  • B.)Yes, because there is no no-passing sign.
  • C.)Yes, because the lane is free.
View Correct Answer
 Answer: A
In this situation, crossing a solid line is prohibited.

 

Reference and Photo Credit: saaq.gouv.qc.ca (Gouvernement du Québec, 2020)