SAAQ Knowledge Practice Test on Québec Road Environment

SAAQ Knowledge Practice Test on Québec Road Environment: This practice will help your Société de l’assurance automobile du Québec or SAAQ (English: Quebec Automobile Insurance Corporation’s written examination preparation.

SAAQ Knowledge Practice Test on Environment

Test Name SAAQ Knowledge Test
Language English
Topics Seat Belt
Total Questions 13
Test Type Sample Practice Test
Test Preparation Theoretical Exam/ Written Exam
Answers Available Yes
Topics Environment

SAAQ Test

Q1. Your sister just got her Class 5 learner’s licence, and you have had your driver’s licence for a year. Are you allowed to serve as an accompanying rider when she’s practising on the roadway?

  • A.) No. You must have acquired 24 months of driving experience.
  • B.) Yes. With 12 months of driving experience, you can serve as an accompanying rider.
  • C.) Yes, provided you stay very careful and patient
View Correct Answer

Answer:  A
The learner must be accompanied by a person who has held a valid licence to drive a passenger vehicle for at least 24 months

Q2. Who is permitted to serve as an accompanying rider for a learning driver? Anyone who has held for over two years:

  • A.) any valid licence
  • B.) a driver’s licence.
  • C.) a probationary licence.
View Correct Answer

Answer:  B
A person must have held a driver’s licence for at least 24 months before serving an accompanying rider for someone doing practical training.

Q3. Under the law, if you are convicted of a first offence for impaired driving:

  • A.) you will be prohibited from obtaining a driver’s licence for the next 5 years.
  • B.) A first offence for impaired driving results in the revocation of your licence under the Highway Safety Code and an offence under the Criminal Code.
  • C.) your driver’s licence will simply be revoked.
View Correct Answer

Answer:  B
A first offence for impaired driving results in the revocation of your licence under the Highway Safety Code and an offence under the Criminal Code

Q4. If you are convicted of a refusal to submit to a breathalyser test or to provide a blood sample:

  • A.) you will only be authorized to drive during the day.
  • B.) you will only be authorized to drive for work-related purposes
  • C.) your driver’s licence will be revoked
View Correct Answer

Answer:  C
The licence of a person convicted of a refusal to submit to a breathalyser test or to provide a blood sample is revoked.

Q5. Is driving a vehicle equipped with a radar warning device allowed?

  • A.) Yes, provided you respect the maximum speed limit
  • B.) No
  • C.) Yes
View Correct Answer

Answer:  B
Driving a vehicle equipped with a radar warning device is prohibited.

Q6. You are on your way to the convenience store with your 5-year-old brother. In the parking lot, you tell him to wait in the car a few minutes while you are in the store. Is this a safe thing to do?

  • A.) Yes, provided you remove the ignition key and lock the doors.
  • B.) Yes, because you will only be gone a very short while.
  • C.) No
View Correct Answer

Answer: C
Under the Highway Safety Code, no person may leave a child under 7 years of age unattended in a road vehicle.

Q7. Is driving in reverse permitted on a highway?

  • A.) Yes, if you turn on your hazard lights
  • B.) Yes, if you drive safely.
  • C.) Yes only at day time
  • D.) No.
View Correct Answer

Answer:  D
On highways, driving in reverse is prohibited at all times.

Q8. It is illegal to back up:

  • A.) on a highway.
  • B.) to enter private property.
  • C.) on a hill.
View Correct Answer

Answer:  A
Under the Highway Safety Code, backing up on a highway or any of its access or exit ramps is prohibited.

Q9. In what situation is passing allowed?

  • A
  • B
  • C
View Correct Answer

Answer:  B
You may pass the vehicle in front of you because the broken line is on  your side.

Q10. You are driving up a hill behind a farm tractor. Can you pass it?

  • A.) Yes
  • B.) No
  • C.) Yes, because the vehicle is a tractor
View Correct Answer

Answer:  B
Because you are unable to check the left lane for approaching vehicles, you cannot pass it.

Q11. In this situation, can you pass the bicycle?

  • A.) Yes
  • B.) No, because the cyclist has the right of way.
  • C.) No.
View Correct Answer

Answer:  C
Because there is not enough room to complete the manoeuvre safely, you cannot pass the bicycle.

Q12. In this situation, can you pass the bicycle?

  • A.) Yes
  • B.) No
  • C.) No, because the cyclist has the right of way.
View Correct Answer

Answer:  B
Because there is not enough room to complete the manoeuvre safely, you cannot pass the bicycle.

Q13. Driver A wants to pass Driver B on the right. Due to insufficient space, Driver A would have to drive a bit on the shoulder to do so. What decision must Driver A make concerning this passing manoeuvre?

  • A.) Driver A can decide to pass Driver B, because when the vehicle in front of you is about to turn left, you are allowed to use the shoulder to pass the vehicle
  • B.) Driver A can decide to pass Driver B, but should begin the manoeuvre as far over on the shoulder as possible in order to maintain a safe distance
  • C.) Driver A must decide not pass Driver B. Even if there were enough space to pass Driver B, passing a vehicle while in the same lane as the other vehicle is prohibited
View Correct Answer

Answer:  C
Passing another vehicle on the shoulder is not permitted.

Q14. Before passing another vehicle, you must make sure the manoeuvre is legal by:

  • A.) signalling your intention and slowing down to have enough room to complete the manoeuvre.
  • B.) sounding the horn, entering the lane and completing the manoeuvre.
  • C.) making sure the road is free and signalling your intention to pass
View Correct Answer

Answer:  C
You must make sure passing is allowed, that the left lane is free and to signal your intention before passing.

Q15. In what situation can vehicle 1 pass vehicle 2?

  • A
  • B
  • C
View Correct Answer

Answer:  C
Passing is permitted if the broken line next to the solid line is on the side of the vehicle when the manoeuvre is undertaken.

Q16. When can you travel in the left lane on a highway?

  • A.) When the lane is free of traffic.
  • B.) Whenever you want to.
  • C.) When passing another vehicle.
View Correct Answer

Answer:  C
On a highway, the far-left lane is used to pass other vehicles, to avoid obstacles or to enter an o-ramp.

Q17. A vehicle is passing you. You commit an offence if you:

  • A.) accelerate.
  • B.) slow down to facilitate the manoeuvre.
  • C.) maintain a constant speed.
View Correct Answer

Answer:  A
Accelerating is an offence if you are being passed or about to be passed.

18. You are driving vehicle 1 and want to pass vehicle 2. Before performing the manoeuvre, you check all around and see that the driver in vehicle 3 has already indicated his intention to pass you. What must you do?

  • A.) Move closer to the vehicle ahead of you.
  • B.) Wait for the driver to complete the manoeuvre before you can do so yourself.
  • C.) Accelerate briskly to pass vehicle 2 before vehicle 3 passes you.
View Correct Answer

Answer:  B
Before passing, you must check your rearview mirrors and your blind spot to make sure no other vehicle is trying to pass you. If a vehicle is attempting to pass you, you must wait for your turn.

Q19. What is the cyclist attempting to tell you with this hand signal?

  • A. That he is about to turn right.
  • B. That he is about to stop or slow down.
  • C. That he is about to turn left.
View Correct Answer
Answer:  C
This hand signal is used to indicate the cyclist’s intention to turn left.

Q20. What is the cyclist attempting to tell you with this hand signal?

  • A. That he is about to turn right.
  • B. That he is about to stop or slow down.
  • C. That he is about to turn left.
View Correct Answer
Answer:  A
This hand signal is used to indicate the cyclist’s intention to turn right.

Reference and Photo Credit: saaq.gouv.qc.ca (Gouvernement du Québec, 2020)